Home / Ba se poate!

Pentru a împărtăși cu cât mai multe școli rezultatele obținute de liceele care au beneficiat de faza-pilot a proiectului Zburd-Educaţie prin coaching, Asociația ROI a produs filmul documentar educațional “Ba se poate!”, în regia lui Tedy Necula. Cu sprijinul a numeroși susținători persoane fizice și a programului european Tineret în Acțiune, documentarul a fost finalizat la sfârșitul anului 2013.

Filmul spune povestea celor cinci licee care au obținut rezultate remarcabile prin lucrul în echipă profesori-elevi-părinți. Rata promovabilității la BAC în cazul acestor licee a crescut de 2-3 ori și chiar, în cazul Colegiului Tehnic Câmpulung Muscel, de la 2% în 2011, la 38% în 2013 (față de o creștere medie la nivel național de 20%). În plus,  aceste licee au reușit și să reducă semnificativ rata absenteismului sau să rezolve problemele legate de violență. De asemenea, comunicarea profesori – elevi s-a îmbunătățit, ca și încrederea în sine și motivația elevilor implicați.

Începând din luna decembrie, a început să fie prezentat, în premieră, în diferite orașe din țară. Filmul a fost vizionat în decembrie la Cluj (3 decembrie), Câmpulung Muscel (5 decembrie) și neoficial la un liceu din București (12 decembrie). Momentul culminant a fost vizionarea și dezbaterea organizate la Bacău, pe 17 decembrie, eveniment la care au participat peste 1.500 de spectatori. Au luat parte liceeni, profesori, părinți, reprezentanți ai altor licee, ai Inspectoratului Școlar și ai autorităților locale.

Pe 12 februarie 2014, cu sprijinul Institutului Francez, a avut loc lansarea oficială la București, eveniment la care au participat reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale și ai organizațiilor neguvernamentale și companiilor active în domeniul educației. Puteți urmări aici înregistrări de la acest eveniment. În februarie și martie au avut loc vizionări și dezbateri la Cîmpulung Moldovenesc, Otopeni și Călărași, unde au fost prezenți peste 500 de elevi și profesori, datorită sprijinului acordat de Inspectoratul Școlar Județean Călărași. Pe 22 martie, a avut loc la Institutul Francez din București o vizionare și o dezbatere specială pentru tineri în cadrul Festivalului One World Romania, despre care puteți afla mai multe aici.

Ba se poate! from potsieu on Vimeo.

Despre film și despre proiect

Documentarul ”Ba Se Poate!” prezintă povestea a cinci licee tehnologice din Romania care şi-au crescut rata de promovabilitate de la 2 la 40% în urma implementării proiectului “Zburd – Educaţie prin coaching”. Proiectul Zburd a fost implementat de către Asociaţia ROI în Bucureşti, Câmpulung-Muscel, Iaşi, Braşov, Sibiu. Timp de doi ani, voluntarii asociaţiei au consolidat prin coaching relaţia elev-profesor-părinte, lucru care a contribuit la creşterea performanţei fiecărui liceu implicat în program.

Zburd-Educație prin coaching a adus o premieră în educaţia din România, prin conştientizarea faptului că schimbarea cea mai puternică şi facilă vine din interior. Ei au sudat legătura dintre cei trei actori principali în procesul schimbării -elevii, profesorii şi parinţii – şi împreună au identificat ţintele, paşii şi soluţiile pentru a depaşi, în fiecare caz, nivelul de liceu foarte slab.

Filmul ”Ba Se Poate!” surprinde poveştile de succes ale elevilor, profesorilor şi părinţilor din fiecare liceu. Deopotrivă inspiraţional şi servind ca ghid de bune practici pentru celelalte școli care aspira la un nivel superior de performanţa, filmul în varianta pentru cinematograf (de aprox 60 min) poate fi vizionat, deocamdată, la cerere. Pentru aceasta, vă rugăm să ne contactați la stup@aroi.ro .

Asociația ROI a realizat și o variantă mai scurtă a filmului, de aprox 25 min, care poate fi accesată gratuit și prezentată la orele de dirigenție sau în timpul Școlii altfel. Profesorii interesați pot descărca de aici și o broșură cu informații despre proiect, care îi va ajuta în a oferi informații suplimentare elevilor lor după ce elevii lor viziona filmul.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la campania de strângere de fonduri pentru acoperirea costurilor pentru realizarea și promovarea filmului la nivel național pe platforma www.potsieu.ro. Cei care doresc să ne sprijine în continuare, ne pot contacta pe adresa de mail stup@aroi.ro .

Ce spun realizatorii filmului

Zburd – Educaţie prin coaching demonstrează că lucrul în echipă – profesori, elevi și părinți – aduce rezultate excepționale, chiar și în cazul în care mare parte dintre elevi provin din medii defavorizate. Filmul va inspira și alte școli să aplice acest lucru, astfel încât școala să devină un loc unde toți cei implicați să vină cu drag pentru că este școala lor”, a declarat Simona David Crisbășanu, inițiatoarea proiectului și producătoarea filmului.

”M-a fascinat ambiţia cu care elevii au depăşit barierele impuse de statutul lor social sau de nivelul general de educaţie din cele cinci licee. Am reuşit să aratăm drumul spre succes al elevilor. Ei, împreună cu coachii, profesorii şi părinţii au arătat că <<Ba Se Poate!>> să performezi în plan educaţional şi personal, atunci când cineva te ajută să conştientizezi propriul tău potenţial. Filmul trebuie să ajungă la cât mai multe licee din Romania, iar în acelaşi timp va fi propus pentru selecţie la 400 de festivaluri internaţionale de film”, a declarat regizorul filmului, Tedy Necula, cunoscut ca singurul regizor de film cu dizabilităţi din Romania.

Tedy Necula produce campanii şi filme social-inspiraţionale despre proiecte ale unor organizaţii precum UNICEF, Consiliul European, Blue Heron Foundation, JRC Germany şi diferite fundaţii locale. Imaginea filmului este semnată de Cosmin Nistor, iar coloana sonoră aparţine compozitorilor Georg Mausolf şi Nicklas Bauske.

Proiectul Zburd-Educație prin coaching (www.zburd.ro ) este derulat de către Asociația ROI, în parteneriat cu Leadership in International Management, Asociația Română pentru Coaching, Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea București și cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naționale. Zburd-Educaţie prin coaching în licee va continua în cadrul proiectului ”Adoptă un liceu”. Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la stup@aroi.ro .

afis Ba se poate!