Ba se poate! – filmul care arată că SE POATE în educaţie

COMUNICAT DE PRESĂ

Bucuresti, 13.02.2014.  Miercuri, 12 februarie, a avut loc, la Institutul Francez din București, lansarea filmului Ba se poate!  în regia lui Tedy Necula. Filmul realizat în cadrul proiectului Zburd – Educaţie prin coaching  pornește de la o realitate a sistemului de învățământ: în România există licee tehnologice cu rata de promovabilitate la Bacalaureat de 2%. Adică doar unul sau doi elevi iau BAC-ul. Ce perspective au tinerii care învată în ele? Nu se mai poate face nimic pentru aceste licee? Ba se poate! – este raspunsul dat în filmul care arată că SE POATE realiza o schimbare în educaţie în România, chiar și în condițiile cele mai dificile!

Ba se poate! aduce în prim plan povestea de succes a 5 licee tehnologice care au reuşit să crească promovabilitatea la Bacalaureat de 2-3 ori, față de o creștere medie de 20% la nivel național. În plus, acestea au gasit soluţii pentru reducerea absenteismului şi rezolvarea problemelor legate de violentă.

Zburd – Educaţie prin coaching demonstrează că lucrul în echipă – profesori, elevi și părinți – aduce rezultate excepționale, chiar și în cazul în care mare parte dintre elevi provin din medii defavorizate. Filmul va inspira și alte școli să aplice acest lucru, astfel încât școala să devină un loc unde toți cei implicați să vină cu drag pentru că este școala lor”, a declarat Simona David Crisbășanu, inițiatoarea proiectului și producătoarea filmului.

Proiectul pilot a fost derulat de Asociaţia ROI în perioada 2012-2013 în cinci licee tehnologice din Sibiu, Braşov, Iaşi, Câmpulung Muscel și Bucureşti. Coachi voluntari au lucrat timp de aproape doi ani și au format în fiecare liceu câte o echipă-nucleu din care fac parte profesori, elevi și părinți. Membrii echipei au fost încurajați să stabilească obiective, să găsească soluții la diferitele situații cu care se confrunta școala lor și să treacă la acțiune.

“Am vizitat cele 5 licee și am văzut cât de mare este diferența între elevii care s-au implicat în proiect și ceilalți. Elevii care s-au implicat comunică cu o mai mare ușurință și au mai mare încredere în ei înșiși”, a explicat Tedy Necula, regizorul filmului.

În prezent, Asociația ROI derulează o campanie de strângere de fonduri pe platforma www.potsieu.ro pentru a acoperi costurile de producție și promovare a filmului, unde orice persoană poate contribui. Realizarea filmului a fost sprijinită până acum de peste 2.000 de persoane care au participat la vizionarea acestuia în cinematrografe din țară sau au contribuit prin donatii online.

Simona David-Crisbășanu si Tedy Necula - Foto Olivian Breda

Simona David-Crisbășanu si Tedy Necula – Foto Olivian Breda

Lansarea oficială a filmului a avut loc miercuri, 12 februarie, la Cinema Elvira Popescu, fiind deschisă de către Stanislas Pierret, consilierul cultural al Franței în România și Director al Institutului Francez. La eveniment au fost prezenţi Liliana Preoteasa, director general în cadrul Ministerului Educaţiei Naționale, ambasadorul Olandei la București, Matthijs van Bonzel, reprezentanţi ai şi ai Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, reprezentanţi ai ONG-urilor active în domeniul educaţiei, dar şi ai mediului de afaceri.

La finalul vizionării, echipa de antrenori voluntari, coordonată de Oana Stoianovici, director pentru dezvoltare, și Ana-Maria Alexandru, manager pentru implementare, a fost aplaudată la scenă deschisă de către cei peste 200 de participanți.

Echipa voluntarilor Zburd merită aplauze - Foto Marius Alexandru

Echipa voluntarilor Zburd merită aplauze – Foto Marius Alexandru

Un trailer al filmului poate fi urmărit aici:

Proiectul Zburd-Educație prin coaching a beneficiat de susținerea Raiffeisen Comunități, a Programului european Tineret în Acțiune și a IBIS Hotels. Parteneri ai evenimentului au fost: Institutul Francez, Prisum, DSV, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești și IMAGE PR.

Elevii, profesorii şi parinții sunt aşteptati la cinematograful Elvira Popescu, unde în perioada februarie-martie vor exista proiecţii ale filmului Ba se poate!. Programul şi detalii cu privire la înscrierea pentru vizionări pot fi accesate pe www.zbur.roaici – sau contactați Asociația ROI la stup@aroi.ro. Asociația ROI poate organiza vizionări speciale, urmate de dezbateri, în cadrul școlilor, la cererea acestora.

Inițiativa Zburd – Educaţie prin coaching a fost implementată de Asociația ROI (www.aroi.ro), în parteneriat cu Asociația Română pentru Coaching, Leadership in International Management și Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București, cu susținerea Ministerului Educației Naționale. Din 2014, proiectul Zburd-Educație prin coaching va fi aplicat în cadrul programului Adoptă un liceu (www.adoptaunliceu.ro), inițiat împreună cu alte organizații neguvernamentale cu expertiză în educație.

Informații suplimentare: www.zburd.ro / www.aroi.ro

Fotografii: FB/basepoate , FB/zburd.ro