zburd-cum-lucram

EDUCAȚIE PRIN COACHING

Inovația adusă de Zburd – “Educație prin coaching” este lucrul în echipă. Unde ați mai auzit voi ca elevii, părinții și profesorii să lucreze împreună pentru școală? Din ce am văzut noi pe teren, copiii și profesorii colaborează foarte rar între ei, darămite să lucreze într-o echipă mixtă!

ACTION, REFLECTION, LEARNING

zburd-action
zburd-reflection
zburd-learning

Ei bine, coachii voluntari în acest proiect facilitează procesul de formare a echipei prin metoda Action, Reflection, Learning, pe care ne-o transferă Ernie Turner, preşedintele Leadership in International Management (LIM) și mentorul nostru în acest proiect.
În acest proiect, aplicăm un proces de coaching de echipă ce și-a dovedit eficacitatea și eficiența în lucrul cu școlile din alte țări. În cadrul fiecărui liceu, a fost formată o echipă de maximum 14 persoane, ce include membri/reprezentanţi ai tuturor grupurilor interesate de îmbunătățirea procesului de învăţământ: profesori, elevi, părinţi, personal administrativ. Obiectivul nostru este ca din această echipă să facă parte și reprezentanţi ai autorităţii locale, precum și membri ai mediului de afaceri.

Fiecare liceu beneficiază de facilitarea asigurată de o echipa de doi coachi profesioniști, care contribuie ca voluntari. Prin 2-3 sesiuni de coaching lunar, coachii sprijină echipa liceului să se formeze și să devină eficientă. În acest proiect, echipa liceului este cea care identifică problemele, își asumă responsabilități, stabilește obiective, găsește soluții și va duce la bun sfârșit proiecte destinate scopurilor pe care şi le propune. Coachii îndeplinesc rolul de facilitatori ai acestui proces. Rolul lor este esențial în a facilita procesul de formare a echipei în fiecare liceu și în a le insufla membrilor echipei încrederea că pot aduce îmbunătățiri în modul cum se desfășoară lucrurile în mod curent în școală. Despre echipa de coachi puteți citi aici.

METODOLOGIE

Pentru metodologie, beneficiem de sprijinul lui Ernie Turner, preşedintele Leadership in International Management (LIM), coach cu experienţă de peste 30 de ani în a lucra cu organizaţii intenaţionale. El oferă sprijin ca partener voluntar în acest proiect și pregătește coachii implicați în implementarea metodologiei Action, Reflection, Learning, dezvoltată de către LIM. Ernie transferă metodologia LIM printr-o serie de workshopuri create special pentru coachii implicați în acest proiect, cu accent pe coachingul de echipă. Ernie se axează foarte mult pe instrumente concrete, pe studii de caz şi pe lucrul în echipă – un domeniu unde noi, românii, avem mult de progresat.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să luați legătura cu managerul proiectului: Simona David-Crisbășanu(simona@aroi.ro).