Proiectul şi-a propus să identifice cauzele reale a gradului mic de promovabilitate şi să ofere un sprijin real liceeniilor care îşi doresc sa înveţe şi să promoveze Bacalaureatul. Uneori cauzele sunt legate de lipsa unei sume minime pentru ca un tânăr să poată merge la şcoală, alteori frica de eşec îl împiedică pe tânăr chiar să se pregătească și să înscrie la BAC.
Echipa formată în cadrul fiecărui liceu (din profesori, elevi și părinți) are rolul să creeze cadrul necesar pentru ca acești tineri să se poată concentra pe materiile esenţiale, să recupereze unde există întârzieri şi să câștige încredere în ei înșiși.
Fiecare liceu dintre cele cinci incluse în proiectul-pilot și-a stabilit propriile obiective ale programului, în funcţie de situaţia pe plan local. După aproape doi ani, cele cinci licee au obținut rezultate excepționale, în ciuda faptului că majoritatea elevilor din liceele selectate provin din medii defavorizate, cu familii monoparentale sau chiar fără părinți. Rata de promovabilitate la Bacalaureat a crescut de două-trei ori în aceste licee, față de o creștere medie de 20% la nivel național.
Rezultatele obținute de cele 5 licee au fost surprinse în filmul documentar “Ba se poate!”, realizat de regizorul Tedy Necula și lansat în decembrie 2013. Scopul filmului să inspire și alte școli să aplice metoda de lucru în echipă profesori-elevi-părinți. Obiectivul este ca acest proiect să fie aplicat și la nivelul altor școli (nu numai licee), sprijinind astfel procesul de reformă reală în educaţia românească.
Zburd-Educaţie prin coaching în licee va continua din 2014 în cadrul programului “Adoptă un liceu”, pentru care au aplicat deja 17 licee. Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la stup@aroi.ro .