Frumusețea acestui proiect constă în faptul că metoda de lucru este aceeași și, în același timp, soluțiile se mulează pe nevoile și situația din fiecare liceu. Urmărim schimbările care au loc în licee, precum și impactul acestora asupra membrilor echipei, dar și asupra școlii în ansamblu. Universitatea Bucureşti, Facultatea Psihologie şi Ştiintele Educaţiei ne sprijină în procesul de evaluare calitativă a progreselor înregistrate. Proiectul a demarat în urmă cu câteva luni, în februarie, iar formarea echipelor (din care fac parte elevi, profesori și părinți) durează 2-3 luni – acesta fiind unul dintre principalele obiective ale proiectului.
Cu toate acestea, feedback-ul pozitiv din partea elevilor și al profesorilor a început să apară. Profesorii implicați în echipa liceului au văzut că “în ciuda situației dezastruoase, lucrurile se mișcă”. De asemenea, au înțeles că “până acum, nu am ascultat elevii în deciziile pe care le-am luat (la nivelul școlii)” și că “elevii pot să-și asume responsabilități, dacă sunt ascultați și reușim să ajungem la sufletul lor”.
În același timp, elevii au învățat să lucreze în echipă și să fie uniți. “Avem puterea să schimbăm lucrurile în favoarea noastră”, spune Robert, elev în clasa a XII-a la Liceul Mecanică Fină din București. Robert, împreună cu alți câțiva colegi și cu sprijinul unor profesori inimoși, a reușit să organizeze ore de pregătire suplimentară în vacanța de primăvară. Numărul elevilor care se pregătesc suplimentar pentru BAC a crescut, ca și încrederea în ei înșiși că pot reuși. Aici puteți afla ce spun elevii și profesorii implicați în proiectul Zburd din acest liceu.