Lecția LEGO

În prima săptamană de școala am facut un Brainstorming cu clasa mea și i-am întrebat pe copilași ce își doresc de la acest an școlar. Ce le-ar placea sa învețe și cum și-ar dori sa fie școala. Firește ca nu poate fi chiar absolut totul așa cum își doresc ei, însă am precizat ca voi ține cont așa cum pot de aceste dorințe și voi încerca să le fac mici bucurii din când in când.

lectia-lego

Pentru ca -Lego- este ultimul trend cand vine vorba despre jucării, nu putea sa lipseasca cerința de a învăța si face lego într-o zi de școală. Bine, bine, dar cum as putea pregati eu o lectie despre lego m-am tot gandit. Apoi mi-a venit ideea buclucasa, ce-ar fi daca în loc de o petrecere de Halloween am face Lego Party.

L-am chemat la mine pe ștrumful care făcuse propunerea și i-am zis că m-am tot gândit la ideea lui si am decis să avem o zi lego la școală, iar el va fi -Managerul de proiect-. Nu va puteți imagina bucuria din ochii săi și ăncantarea pe care o emana. I-am cerut ajutorul și i-am spus că va avea o misiune importantă, de a mă ajuta să organizez aceasta zi și că am nevoie de ideile lui.

Cred că s-a gândit toată noaptea urmatoare cu ce propuneri să vina pentru că în dimineața ce a urmat, am avut multe de notat. A facut topul figurinelor Lego preferate, întreband și notând preferința fiecarui coleg. A motivat un grup de fetițe din clasa să realizeze decorațiuni, a vorbit cu un alt grup de fete să facă ghirlande pentru a decora clasa. Îmi creștea inima cand îi vedeam cum se organizau în pauze, iar ghirlandele cred ca au avut peste 7 metri lungime.

Apoi, mi-a venit și mie o idee. Văzusem un filmuleț al proiectului ZBURD (www.zburd.ro) pe youtube despre cum niște elevi împreuna cu profesorii și câțiva designeri renovasera clasele unei școli. Acel filmuleț m-a inspirat foarte mult și m-am gândit ce ar fi dacă am face și noi așa ceva.

Mămica copilașului, un arhitect talentat, ne-a oferit sprijinul și a fost foarte deschisă la această propunere. Toate demersurile noastre anunțau o zi specială.

Iată cum s-a desfașurat!

Fiecare elev a venit de acasa cu lego pe care l-a avut, asumandu-și responsabilitatea de a avea grijă de proprile jucării.

Am început ora cu o prezentare Power-Point despre o scurtă istorie Lego și o selecție de Legoland-uri, parcuri LEGO din diverse țări. Practic copiii au citit textul, au comunicat pe baza lui și au observat fotografiile. Obiectivul la Limba și Comunicare a fost atins.

Apoi au vizionat un filmuleț din Lego-Movie pe baza caruia am discutat. A urmat distractia și prima surpriză pentru ei. Cu o seara înainte, mămica despre care vă spuneam le-a făcut o surpriza si a pictat peretele de pe holul din fața clasei, conturand personajele din Lego-Movie. Am povestit cu copiii despre munca depusa ți surpriza care îi aștepta, doarece acum aveau ei ocazia de a umple peretele cu culoare.

lectia-lego-vizualizare-filmulet

Am mutat băncile pentru a avea mai mult spațiu și am dat tonul distracției. În următoarea ora i-am împartit în echipe de câte 8. O echipă rămanea ân clasa ă construiască cu lego-ul adus. Cealaltă mergea într-o altă sală pentru a construi și cea de-a treia echipă urma să picteze o parte din perete. Apoi echipele se schimbau și fiecare ajungea la rand.

Pentru unii a fost munca în echipă care i-a încantat, pentru alții pictatul, unii erau încântați că foaia a fost schimbată cu un perete și ora de pictură inedita, iar câțiva dintre ei se bucurau de construit.

Dupa ce au finalizat pictura ne-am mobilizat cu toții să facem curatenie în clasa, să mutam bancile, să strângem culorile, să spălam pensulele. Energia de a face curat împreuna era la fel de mare precum bucuria pe care o aveau în urma acestei zile.

lectia-de-lego-pictura
lectia-de-lego-pictura1

Apoi, ne-am linistit puțin, ne-am așezat în bănci și am vorbit despre cum a fost munca în echipă, despre dificultățile întâlnite, despre reușite, despre comunicarea cu celalalt, despre obiectivul nostru comun.

Mi-am dorit să înțeleagă că fiecare a contribuit pentru a realiza un tablou colectiv, că munca fiecăruia a contat, că totul a fost frumos pentru că am lucrat împreună și ei au cooperat unul cu celălalt.

Apoi am scris o ,,filă de jurnal”, în care am notat lucrurile frumoase de astăzi, desfășurarea zilei și amintirile cu care doresc să rămâna, iar compunerea a fost decorată corespunzator.

Dacă ați crezut că aici s-a terminat ziua vă înșelați. În momentul în care ei erau capitvați de colorat, eu le-am șoptit că mai am o surpriză pentru a încheia ziua…..comandasem un tort de fructe cu imaginea Lego.

Am cântat, am dansat, ne-am mișcat un pic și apoi ne-am rasfățat cu o gustarică din tortul pregătit.

Și apoi a sosit momentul în care le-am spus:

,, Dragii mei, sper că v-a plăcut această zi. Vă mulțumesc că ați fost atenți și ascultători. M-am simțit minunat cu voi azi.”

,,Yeeeeeey…” strigau ei.

,, Ziua de astăzi s-a încheiat. Puteți să vă strângeți lucrurile și să lasați ordine în urma voastră.”

,,Ohhhhhhh…”

,, Nu vă întristați, urmează o saptămâna de vacanță.”

,,Ohhhhhhh…”

,, Am zis vacanță, nu vă bucurați că mergeți în vacanță?”

,, Nuuuu…..”

,,Pai și ce ați vrea să facem?”

,,Frau, ne poți da să facem un proiect în vacanță? Să fie o temă în plus.”

,, Un proiect?’

,, Da…și să trebuiască să lucrăm în echipe și să ne vedem în vacanța asta. Că dacă le zicem părinților că e pentru școala ne vor lasa sa ne întâlnim. ”

,, Daaaa…haaiii….te rugăăăăăm!”

Ma amuzam in gandul meu, recunosc.

,, Bine, dragii mei’, am zis jucand rolul unui profesor dur și ferm, mai aveti o temă în plus. Trebuie să faceți un proiect și să lucrați în echipă.

,, Yeeeeeey..”

,, Despre ce? mă întrebau apoi curioși.

,, Pai..aaa…despre……ce idei aveți? le-am pasat întrebarea.

,, Putem face despre Franța?”

Cred că vă imaginați care a fost raspunsul meu 🙂 Partea II va fi despre Franța.

Și așa s-a încheiat ultima noastră zi de școală înaintea vacanței. Cu un elan de a porni urmatorul proiect, cu nostalgie față de vacanță și cu amintirea unei frumoase zile de școală.

logo-party
logo-party-copii

Mulțumesc Claudia Godean pentru picturi și Simona David Crisbașanu pentru inspirație și pentru faptul că m-ai convins să scriu despre aceasta experiență.

Educate with love, love for education.

Andrada Sorca

Citește articolul în blogul personal https://andradasorca.wordpress.com/