Am dat Bacul a treia oară la mate și am luat 9!

Rozina-Cătălina Marin (21 de ani), studentă la ASE din 2013, a fost elevă a Liceului “Mecanică Fină” București – acum “Ion I.C. Brătianu” – în perioada în care proiectul Zburd-Educație prin coaching a început în acest liceu. Antrenorii Zburd au fost prezenți în liceu în 2012-2013. Cătălina a terminat liceul în 2012, aflându-se printre numeroșii elevi care făceau naveta și aveau o situație economică dificilă. Ei bine, Cătălina a dat examenul de Bacalaureat de trei ori la matematică, pregătindu-se prin forțe proprii. A treia oară, a reușit să ia nota 9. Acum îi place matematică și este studentă la ASE. Puteți citi mai jos povestea Cătălinei, spusă chiar de ea:

Cătălina la absolvirea liceului (în stânga)

Cătălina la absolvirea liceului (în stânga)

“Cuvintele cele mai potrivite pentru a descrie povestea ultimului an de liceu sunt: presiune, aşteptări, rezultate, evoluţie, absolvire, bacalaureat. În 2012, Zburd a reuşit să îmi schimbe felul în care percepeam anumite evenimente şi situaţii din viaţa mea.

Situaţiile din jur, mentalitatea oamenilor cu care interacţionam şi multe alte aspecte care ţin în general de societate îmi limitau până şi posibilitatea de a aspira la lucruri măreţe. Tentative de a schimba ceva am avut pe tot parcursul liceului, cu ajutorul unor profesori care au fost mai întâi oameni şi după aceea profesori, dar nu am avut rezultate din pricina insuficienţei resurselor şi a lipsei de putere de convingere din partea altora.

Poți reuși dacă vrei!

Ce a făcut Zburd atât pentru mine, cât şi pentru alţi elevi de liceu? Răspunsul e simplu: ne-a arătat că SE POATE!

  • Se poate să ai rezultate bune la şcoală DACĂ ÎŢI DOREŞTI CU ADEVĂRAT!
  • Se poate să devii cineva, să ai cariera pe care o doreşti, chiar dacă societatea, educaţia, familia, situaţia financiară te limitează.
  • Poţi reuşi dacă vrei! Cheia succesului este să îţi doreşti lucruri bune pentru tine şi pentru viitorul tău.

Bineînţeles, relaţia elev-profesor-părinte are o importantă deosebită asupra acestui proces. Asta a reuşit Zburd: să ne facă să conştientizăm că poate există o relaţie de sprijin între elevi-profesori-părinţi.

Nu renunța!

Pentru mine, pe lângă faptul că mi-am dorit foarte mult să îmi schimb viaţa, a fost și ambiţia de a reuşi. Am fost respinsă de două ori la proba de matematică la bacalaureat în 2012. După acest eşec am vrut să renunţ, m-am gândit că nu pot face asta. Să treci prin dezamăgiri nu este uşor, dar important este să nu renunţi. Deşi comunicarea între mine şi profesorii mei nu a continuat, doar gândul că o să-i dezamăgesc prin faptul că renunţ, la care s-a adăugat şi sprijinul părinţilor mei m-au făcut să mă răzgândesc.

După câteva luni, după zeci de ore petrecute încercând să înţeleg matematica, am decis să dau şi a treia oară. Am luat nota 9. După promovarea bacalaureatului, am continuat să aspir la lucruri măreţe, aşa că am dat admitere la Academia de Studii Economice Bucureşti. Sunt studentă la zi, la buget, anul doi în cadrul Facultăţii de Marketing și tot în anul doi la aceeaşi formă de învăţământ în cadrul Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic. Sunt foarte mulţumită şi recunoscătoare acestui proiect şi profesorilor care au avut o implicare în deciziile şi evoluţia mea.

Ai încredere în tine și cere sprijin!

Situaţia mea este un exemplu pentru cei care renunţă după o dezamăgire şi cred că nu sunt capabili de anumite lucruri. Închei prin a da un sfat elevilor ce urmează să bacalaureatul şi nu numai: aveţi încredere în voi, în proiectul Zburd, dar şi în relaţiile cu profesorii şi părinţii voştri. Descoperiţi oamenii speciali numiţi profesor şi cereţi-le ajutor! Vă vor ajuta.

Mulţumesc profesorilor mei care m-au susţinut şi îmi doresc să schimbe şi vieţile altor elevi, așa cum au făcut cu mine. Am primit sprijin din partea doamnei diriginte Mihaela Berindeanu, iar profesori mai apropiați au fost Maria Uceanu, Olguța Spornic, Florica Millea, Elena Diplasu. Mulţumesc proiectului Zburd care mi-a arătat că SE POATE!”

Îi mulțumim Cătălinei pentru că ne-a împărtășit povestea ei și, în plus, pentru că s-a oferit să ne sprijine ca voluntar în pregătirea pentru BAC la matematică a altor liceeni. 

Vă reamintim că puteți urmări mai jos, în versiunea pentru ore a filmului documentar Ba se poate!, povești ale elevilor din cele 5 licee din București, Brașov, Sibiu, Câmpulung Muscel și Iași care au beneficiat de proiectul nostru Zburd-Educație prin coaching în perioada 2012-2013.