Filmul “Ba se poate!” a început turul premierelor în țară

Filmul documentar “Ba se poate!” despre cinci licee care şi-au crescut semnificativ rata de promovabilitate la bacalaureat în urma implementării unui proiect de educaţie prin coaching, a început să fie prezentat, în premieră, în diferite orașe din țară. Filmul a fost prezentat în premieră la Cluj, pe 3 decembrie, și la Câmpulung Muscel, pe 5 decembrie, urmând a fi lansat la București în ianuarie 2014. La ambele evenimente au luat parte liceeni, profesori, părinți, reprezentanți ai altor licee, ai Inspectoratului Școlar și ai autorităților locale.

Afis Ba se poate

La Câmpulung Muscel, lansarea a avut loc în prezenţa echipei proiectului, a reprezentanților Colegiului Tehnic Câmpulung, a regizorului filmului, Tedy Necula, a echipei de producţie. A participat, de asemenea, primarul orașului, domnul Călin Andrei, și jurnaliști.

Documentarul ”Ba Se Poate!” prezintă povestea a cinci licee tehnologice din Romania care şi-au crescut rata de promovabilitate de la 2 la 40% în urma implementării proiectului “Zburd – Educaţie prin coaching”. Proiectul Zburd a fost implementat de către Asociaţia ROI în Bucureşti, Câmpulung-Muscel, Iaşi, Braşov, Sibiu. Timp de doi ani, voluntarii asociaţiei au consolidat prin coaching relaţia elev-profesor-părinte, lucru care a contribuit la creşterea performanţei fiecărui liceu implicat în program.

Zburd-Educație prin coaching a adus astfel o premieră în educaţia din România, prin conştientizarea faptului că schimbarea cea mai puternică şi facilă vine din interior. Ei au sudat legătura dintre cei trei actori principali în procesul schimbării -elevii, profesorii şi parinţii – şi împreună au identificat ţintele, paşii şi soluţiile pentru a depaşi, în fiecare caz, nivelul de liceu foarte slab.

Regizorul Tedy Necula a documentat derularea proiectului şi a realizat un lungmetraj educaţional. Filmul ”Ba Se Poate!” surprinde poveştile de succes ale elevilor, profesorilor şi părinţilor din fiecare liceu. Deopotrivă inspiraţional şi servind ca ghid de bune practici pentru celelalte școli care aspira la un nivel superior de performanţa, filmul va fi distribuit în cinematografele din ţară începând din decembrie.

Inovația adusă de proiectul Zburd – Educație prin coaching este lucrul în echipă, rezultatul proiectului fiind, în fiecare liceu, o echipă funcțională din care fac parte 10-12 persoane: profesori, elevi, părinți. Majoritatea participanților în proiect au remarcat faptul că zidurile dintre profesori și elevi s-au topit și, ca urmare, comunicarea s-a îmbunătățit. “Aveam și până acum o relație bună cu elevii mei, dar în acest proiect am învățat să ascult cu mai mare atentie tot ce au de spus atât colegii, cât și elevii mei. Am învățat să lucrăm ca o echipă, bazându-ne pe o mai buna comunicare”, spune Ovidiu Popescu, unul dintre liderii echipei și profesor de geografie la Colegiul Tehnic Câmpulung. În ceea ce privește performanțele, profesorii apreciază mai mult progresele realizate în cadrul școlii. “La noi este o situație specială, deoarece avem elevi care intră cu 1 la matematică și îi aducem la 5 sau la 6, ceea ce este un mare progres”, explică Adriana Nedelcu, directorul liceului.

“Filmul arată că <<Ba Se Poate!>> pentru fiecare dintre noi, atunci când îndrăznim să gândim diferit, să facem lucrurile altfel și, mai ales, să ne deschidem și să lucrăm împreună cu alții”, spune Ana-Maria Alexandru, coordonatoarea echipei Zburd-Educație prin coaching. “Elevii au înțeles că procesul de învățare le aparține, ceea ce este esențial”, a adăugat Costel Coravu, membru al echipei de antrenori, din care a făcut parte și Irina Savu.

”M-a fascinat ambiţia cu care elevii au depăşit barierele impuse de statutul lor social sau de nivelul general de educaţie din cele cinci licee. Am reuşit să aratăm drumul spre succes al elevilor. Ei, împreună cu coachii, profesorii şi părinţii au arătat că <<Ba Se Poate>> să performezi în plan educaţional şi personal, atunci când cineva te ajută să conştientizezi propriul tău potenţial. Filmul trebuie să ajungă la cât mai multe licee din Romania, iar în acelaşi timp va fi propus pentru selecţie la 400 de festivaluri internaţionale de film”, a declarat regizorul filmului, Tedy Necula, cunoscut ca singurul regizor de film cu dizabilităţi din Romania.

Tedy Necula produce campanii şi filme social-inspiraţionale despre proiecte ale unor organizaţii precum UNICEF, Consiliul European, Blue Heron Foundation, JRC Germany şi diferite fundaţii locale. Imaginea filmului este semnată de Cosmin Nistor, iar coloana sonoră aparţine compozitorilor Georg Mausolf şi Nicklas Bauske.

Cei care doresc pot susţine distribuţia filmului în licee prin contribuţia online pe platforma www.potsieu.ro Proiectul Zburd-Educație prin coaching (www.zburd.ro ) este derulat de către Asociația ROI, în parteneriat cu Leadership in International Management, Asociația Română pentru Coaching, Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea București și cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naționale.

Zburd-Educaţie prin coaching în licee va continua din 2014 în cadrul programului “Adoptă un liceu”, pentru care au aplicat deja 17 licee. Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la stup@aroi.ro .