În căutarea poveștilor de succes la liceele Zburd

Săptămâna aceasta suntem în plin turneu împreună cu o întreagă echipă de filmare coordonată de tânărul regizor Tedy Necula, în vârstă de 24 de ani. Pregătim un film documentar despre proiectul ZBURD – Educație prin coaching, derulat în cele cinci licee din București, Sibiu, Iași, Brașov și Câmpulung, și despre rezultatele obținute de echipele formate cu antrenorilor voluntari și a coachingului de echipă.

Prima oprire am făcut-o la Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel, unde antrenorii Costel Coravu și Ana-Maria Alexandru lucrează de mai bine de un an cu echipa liceului.

Costel Coravu, antrenor, și Simona David Crisbășanu, coordonator al proiectului Zburd-Educație prin coaching

Costel Coravu, antrenor, și Simona David Crisbășanu, coordonator al proiectului Zburd-Educație prin coaching

Luni dimineață, Tedy a vorbit în fața a peste 70 de elevi din acest liceu despre cum este să fii regizorul propriei tale vieți. El le-a povestit adolescenților cum a fost atras către lumea filmului de când era, la rândul său, la liceu și își imagina că va lucra ca webdesigner, din cauza propriei dizabilități, care îl împiedică să se deplaseze cu ușurință. În ciuda acestor obstacole, Tedy a reușit să realizeze mai multe filme și campanii sociale. Andreea Voroneanu, antrenor în proiect, i-a sprijinit pe elevi, prin exerciții interactive, să îndrăznească să-și contureze propriul vis.

Tedy Necula la întâlnirea cu elevii

Tedy Necula la întâlnirea cu elevii

“Au trecut 10 ani și mi-am împlinit visul”

Elevii au jucat roluri – și-au imaginat că au trecut 10 ani, că ei și-au îndeplinit visul. Am constatat, din nou, că elevilor le e foarte greu să viseze. „Fiecare avem vise și dorințe, dar nu avem curajul să le urmăm, ne gândim la cei din jur care ar putea să ne marginalizeze și ținem cont prea mult de părerea celorlalți”, a declarat Denisa, elevă în clasa a X – a.

Cei care și-au ales un vis s-au gândit și la ingredientele de care au nevoie pentru a le face să devină realitate. Cei mai mulți elevi au spus că au nevoie de încredere. Pe lângă încredere, mai au nevoie și de ambiție, atenție, responsabilitate, voință, putere, dorință, muncă, curaj, speranță, perseverență, înțelepciune, înțelegere, sănătate și experiență.

Elevii discută despre visurile lor

Elevii discută despre visurile lor

Tot luni am discutat despre rezultatele obținute până în prezent de echipa liceului. Părinții, profesorii și elevii ne-au povestit ce s-a schimbat în liceu și ce au învățat în ultimul an, de la a fi mulțumiți de progresele de zi cu zi și până la aplicarea unor metode de predare mai interactive.

Ziua a continuat cu filmarea poveștilor de succes din liceu – copiii cu care se mândresc, care muncesc și obțin rezultate. Le veți afla poveștile din filmul documentar, realizat împreună cu regizorul Tedy Necula. Săptămâna aceasta ne vom afla și la Brașov și la Sibiu, să adunăm și mai multe povești!

IMGP6964