Pe scurt: ce facem la Zburd

De la începutul anului 2012, Zburd-Educație prin coaching sprijină cinci licee tehnologice din București, Iași, Brașov, Sibiu și Câmpulung Muscel (cu promovabilitate la BAC sub 20%) să-și îmbunătățească performanțele. În aceste licee, profesorii, elevii și părinții învață să lucreze împreună, în echipă, și să-și ia soarta în propriile mâini pentru a avea o școală mai bună. Acest lucru, în sine, reprezintă o transformare majoră în cultura noastră, pentru că noi, românii, nu suntem învățați să lucrăm în echipă. Așadar, țintim spre o transformare reală, profundă în Educație, iar rezultate au început deja să apară. Proiectul este implementat de Asociația ROI împreună cu Leadership in International Management și în parteneriat cu alte organizații, cu sprijinul Ministerului Educației.

 CE FACEM? o echipă de coachi voluntari sprijină 5 licee  cu rezultate slabe la BAC să-și îmbunătățească performanțele și să găsească soluții la problemele cu care se confruntă: de la abseinteism, la disciplină și lipsă de motivație sau de încredere. Elevii provin, în general, din medii defavorizate – familii monoparentale sau părinți plecați în străinătate.

Liceele incluse în proiect în prezent sunt:

CUM? Elevii și părinții învață să lucreze în echipă. Noi, coachii, facilităm procesul prin care ei se formează ca echipă, conștientizează problemele și își sumă responsabilități. Într-un mediu unde fiecare îl învinovățește pe celălalt, iar copiii parcă nu există, proiectul nostru contribuie la găsirea unor soluții prin forțe proprii. Folosim o metodologie folosită de la nivel internațional de Leadership in International Management. Este o metodologie de coaching de echipă care are ca impact pe termen mediu schimbarea culturii organizaționale pentru îmbunătățirea procesului educațional, pornind de la firul ierbii. 

Echipa de profesori, elevi și părinți de la Colegiul Tehnic Câmpulung

Echipa de profesori, elevi și părinți de la Colegiul Tehnic Câmpulung – 24 martie 2013

Mentorul nostru este Ernie Turner, președintele Leadership in International Management,  executive coach cu experiență de peste 30 de ani în lucrul cu organizații internaționale, inclusiv în educație. Ernie este și el voluntar în proiect și vine în România special pentru a antrena echipa noastră despre care poți citi aici.

La începutul lui noiembrie am avut o întâlnire la București cu reprezentanți ai liceelor implicate – directori, elevi, părinți, profesori – care s-a dovedit a fi foarte utilă. aici o știre despre întâlnire difuzată de TVR, iar mai multe materiale despre proiect – aici.

CE REZULTATE AVEM?

Proiectul-pilot a început deja să aibă rezultate. La Sibiu, de exemplu, în clasa care a aplicat proiectul, numărul corijenților la matematică a scăzut de la 12 la 2, acum extind proiectul la nivelul întregului liceu. Colegiul Tehnic Terezianum Sibiu a reușit să crească promovabilitatea  la BAC de la de la 18,4 % în 2011 la 25% în 2012. Colegiul Tehnologic Câmpulung a reușit să crească rata de promovabilitate de la 2% în 2011 la peste 20% în 2012.

CE NE PROPUNEM ÎN CONTINUARE

Avem planuri pentru continuarea proiectului la un alt nivel și, de aceea, am avea nevoie de parteneri pe termen lung. Noi punem accent pe evaluare/documentare/diseminare, astfel încât și alte școli (nu numai licee) să aplice în viitor metoda aplicată în acest proiect. Dacă dorim o schimbare reală în școala românească, așa cum vedem noi că începe să se producă în acest proiect, atunci avem nevoie de sprijin pentru promovarea și continuarea proiectului. Ne propunem să realizăm și un film documentar de impact despre proiect, dar avem nevoie de resurse pentru ca rezultatul să fie de calitate.

CUM NE PUTEȚI SPRIJINI

Puteți deveni parteneri ZBURD, contribuind prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit și / sau contribuind cu o donație sau o sponsorizare.

Pentru donații/sponsorizări, datele noastre sunt:

  • Asociația ROI
  • Codul de identificare fiscală 29384546
  • Contul IBAN RO66 RZBR 0000 0600 1417 8568. Raiffeisen Bank