Ștefan, elev la Câmpulung: “Școala poate să devină un loc unde să venim pentru că ne place”

Muscel TV a dezvăluit o parte din secretele proiectului Zburd – Educație prin coaching (www.zbur.ro) – despre cum lucrăm în acest proiect și ce rezultate a obținut Colegiul Tehnic de la Câmpulung Muscel.  Echipa postului a fost prezentă la partea de concluzii a sesiunii de coaching cu echipa liceului și cu reprezentanții elevilor din 28 noiembrie. Materialul a fost difuzat de Muscel TV pe 9 decembrie 2012. Sesiunea de coaching a fost susținută de Simona David-Crisbășanu, coordonatorul proiectului Zburd și membru fondator al Asociației ROI, și de Costel Coravu, președintele Asociației Române pentru Coaching – ambii voluntari în proiect.

“Într-un an de zile, prin toate metodele și sprijinul oferit de coachi în proiectul nostru, am încercat să venim în sprijinul lor (elevilor), să venim mai aproape de ei, să le cunoaștem problemele, să identificăm neajunsurile tuturor și spunem noi că, așa, cu pași mici, încercăm să îmbunătățim ceva”, spune Adriana Nedelcu, directorul liceului.  Prin acest proiect, “am înțeles că putem să devenim altfel, în primul rând noi.  Noi am devenit altfel, de fapt, crescând exigența la clasă pe parcursul anului școlar”. Acest lucru a condus la creșterea promovabilității la BAC de la 2% în 2011 la 20% în 2012, iar liceul dorește în continuare să-și îmbunătățească performanțele.

“Noi avem nevoie de acest sprijin pentru că ne-am descoperit pe noi, în primul rând. Am crezut mai mult în noi și în puterea noastră de a face altceva sau de a face altfel lucrurile, pentru că nu sunt metode noi, nu facem altceva. Dar cred că suntem mai aproape de ei (de elevi), cred că, în primul rând, ei sunt mai înțeleși, iar familia venind mai aproape de școală și înțelegând că toți trebuie să mergem în aceeași direcție, reușim să facem și altceva. Vom continua proiectul pentru că vrem rezultate mai bune și cred că toți colegii noștri din oraș ar putea să beneficieze de sprijin printr-un astfel de proiect și o astfel de metodă”, a mai adăugat Adriana Nedelcu.

Ștefan Cristian Prunaru, elev în clasa a X-a și membru al echipei liceului, spune că  “pentru mine, Bacalaureatul era o spaimă, dar după ce am participat la prima întâlnire a acestui proiect, mi-am dat seama  că nu este chiar o spaima și că, dacă învățăm, putem. Este un hop în viață care ne ajută, pe parcurs ne va ajuta. În opinia lui, “acest proiect ne ajută să să creștem în medie și să facem ca școală să devină un loc unde să nu venim că trebuie, ci pentru că ne place”

Proiectul Zburd-Educație prin coaching, bazat pe voluntariat, a demarat în februarie 2012 și este derulat de Asociația ROI în parteneriat Asociaţia Română pentru Coaching și alte organizații, și cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Liceele selectate și incluse în acest proiect-pilot sunt: Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum Sibiu, Colegiul Tehnic Ștefănescu Iași , Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel , Colegiul Școlar Industrial Mecanică Fină București. Aceste licee au înregistrat în 2011 o rată a promovabilității de maximum 20%.

Universitatea București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației sprijină proiectul în activitatea de evaluare a rezultatelor. Inițiativa beneficiază de sprijinul programului Raiffeisen Comunități. Alți susținători ai proiectului sunt Ibis Hotels și editura Elena Francisc.