300 de licee vor beneficia de granturi din toamnă

ro-rose-secondary-edu-ig-full-780-2Ministerul Educației a anunțat la începutul lunii aprilie că 300 de licee pot beneficia de granturi din această toamnă, în cadrul Proiectului privind Învățământul Secundar – ROSE, finanțat de Banca Mondială. Granturile pot fi de maximum 100.000 euro/4 ani. Mai multe detalii, puteți afla din comunicatul de presă publicat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice aici. Ministerul a anunțat, de asemenea, că urmează să selecteze experți pentru  implementarea proiectelor. Anunțurile sunt publicate pe site-ul proiectului.

Proiectul ROSE propune acordarea de granturi pentru licee cu rezultate mai puțin performante din sistemul public de învățământ. Criteriile de selecție sunt o combinație a procentului de promovare a examenului de bacalaureat, a ratei de absolvire a liceului și a ratei de abandon în clasele terminale.

Perioada de derulare a granturilor acordate liceelor este de maximum 4 ani, iar valoarea acestora este, în medie, de 100.000 Euro.

Obiectivele granturilor sunt:

o reducerea ratei de abandon școlar în licee
o creșterea ratei de absolvire
o îmbunătățirea performanței la examenul de bacalaureat.

Liceele vor propune activități menite să conducă la realizarea obiectivelor menționate. Astfel:

  • cel puțin 50% din costurile alocate vor fi pentru activități de dezvoltare personală și coaching, activități remediale, de consiliere și orientare profesională, de dezvoltarea abilităților socio-emoționale, de educație incluzivă,
  • până la 30% din costuri vor fi alocate pentru activități extracurriculare și de informare, cum ar fi vizite/excursii de documentare, stagii de pregătire, participări la competiții și formarea de rețele interșcolare, iar
  • până la 20% din costuri vor putea fi alocate pentru lucrări civile minore de renovare, amenajare a interioarelor clădirilor școlare (de exemplu: laboratoare), fără impact negativ asupra mediului, și pentru achiziții de bunuri.

Reamintim că proiectul Zburd-Educație prin coaching a dovedit că, printr-o metodă de coaching de echipă, profesorii, elevii și părinții pot obține, împreună, îmbunătățire extraordinare ale rezultatelor în școala lor.