7 pași pentru a trece examenul de mate la BAC

București, 1 iulie 2013 – Teodor Florin Stoica a lucrat timp de 14 ani ca profesor de matematică și, în lucrul cu elevii săi, a combinat matematica cu sesiuni de coaching. Astfel, le-a oferit elevilor nu numai cunoștințele, ci și încrederea că pot rezolva problemele și că pot reuși la examene. În prezent, Florin este și profesor de matematică și coach și contribuie, ca voluntar, la proiectul Zburd-Educație prin coaching (www.zburd.ro), pentru îmbunătățirea performanțelor unor licee cu rezultate slabe la BAC. Astfel, el a făcut pregătire suplimentară cu elevii de la Liceul Tehnologic “Mecanică Fină” din București, reușind să transforme matematica într-o materie cool pentru elevii implicați.

Afiș realizat de elevii de Liceul "Mecanică Fină" București

Afiș realizat de elevii de Liceul “Mecanică Fină” București

“În ultimii ani, să iei BACUL înseamnă să treci la matematică. Am constatat că și elevii buni, care au cunoștințele necesare, nu reușesc, câteodată, să treacă acest examen pentru că se blochează. Rezultatul nu depinde doar de cât au învățat, ci și de cum tratează tensiunea momentului”, spune  Teodor Florin Stoica.

Pregătire suplimentară la matematică cu Teodor Florin Stoica la sediul Asociației ROI

Pregătire suplimentară la matematică cu Teodor Florin Stoica la sediul Asociației ROI

Este normal să ai emoții atunci când ai un examen important.  În funcție de cum privești situația, stresul poate fi pozitiv, caz în care este stimulant, sau negativ, caz în care îți consumă energia pe care o poți folosi pentru rezolvarea subiectelor. De aceea, Florin îi încurajează pe elevi ca, ȋn ziua examenului, de când se trezesc, sǎ aleagă să fie optimiști şi sǎ își spună:  “Astǎzi dau BACUL, este ceva nou pentru mine. De-abia aştept sǎ vǎd cu ce mǎ confrunt!“.

Din experința lui de peste 14 ani de lucru cu elevii, Florin face următoarele recomandări, care îi pot ajuta pe elevi la orice examen, inclusiv la proba scrisă la matematică, care urmează miercuri, 3 iulie:

Bea apǎ! Evitǎ cafeaua si bǎuturile care conţin cofeinǎ!

Cel mai frumos cadou pe care poţi sǎ ȋl oferi corpului tǎu în condiții de stres (și nu numai) este sǎ bei apǎ. Ȋmpiedici deshidratarea  corpului şi ȋţi aduci un aport de energie. Cofeina deshidrateazǎ şi ai nevoie de un şi mai mare aport de apǎ.

Respirǎ!

Atunci cȃnd îţi dai seama cǎ te cuprind emoţiile negative, respirǎ de 3 ori profund (poți ȋnchide ochii, dacă te ajută). Pare ciudat, dar majoritatea oamenilor inspirǎ insuficient aer. O respiraţie profundǎ îţi aduce acea energie şi vitalitate de care ai nevoie ȋn timpul celor 3 ore de examen. Ce crezi, poți să le spui acelor gânduri și emoții negative să aștepte la ușă, până vei ieși de la examen? Astfel, vei reuși să te calmezi și să te concentrezi pe subiecte.

Și ce dacă ceilalți cred că subiectele sunt grele?!

Ceea ce pentru altul poate fi perceput ca fiind greu, pentru tine poate fi uşor. Nu uita că rezolvarea problemelor se punctează și parțial. Nu trebuie să rezolvi totul și nici ca rezolvarea ta să fie perfectă pentru a lua o notă de trecere la BAC.

Foloseşte ȋntrebări! Ȋntrebǎrile te ajută să te concentrezi.

Exemple de ȋntrebǎri care te pot ajuta:

– “Dacǎ aş şti cǎ nu greşesc, ce aş face acum?”  – este o ȋntrebare utilǎ mai ales cȃnd eşti blocat ȋn ȋnceperea rezolvǎrii unei probleme.

– “Care este primul pas pe care ȋl pot face dacǎ, totuşi, aș putea să rezolv aceastǎ problemǎ?”

– “Sunt relaxat ȋn acest moment?“ – dacă nu, atunci adu-ți aminte de regula numărul 2 – Respiră!

– “Ce se ȋntȃmplǎ ȋn interiorul meu ȋn acest moment?” – acest lucru te ajută să te calmezi.

Ignorǎ cuvintele care te blocheazǎ și concentrează-te pe ceea ce ştii!

Cȃnd citeşti textul unei probleme sunt cuvinte sau simboluri care te ȋmpiedicǎ sǎ te apuci de acea problemǎ? Pentru a evita să te blochezi, citeşte enunţul problemei de mai multe ori! Poți să deduci din enunţ relaţii evident corecte şi adevǎrate, să combini şi să asociezi aceste relaţii cu tot ce iţi trece prin minte ȋn acel moment. Foloseşte ȋntrebările de mai sus.

Foloseşte ciornele și fii atent la timp!

Scrie pe ciorne tot ce iţi trece prin minte legat de rezolvarea exerciţiilor şi problemelor. Dupǎ ce rezolvi o problemǎ, trece-o pe curat. Evitǎ sǎ rezolvi totul pe ciornǎ şi apoi sǎ treci pe curat. Starea ta se schimbă în permanenţǎ şi, la sfȃrşit, s-ar putea sǎ nu mai ai timp sǎ treci totul pe curat sau s-ar putea sǎ treci greşit, tocmai din cauza emoţiilor.

Deseneazǎ !

Foloseşte ciornele nu doar pentru uzul lor obișnuit. Cȃnd simţi cǎ te blochezi sau că ești agitat(ă), deseneazǎ orice iţi vine ȋn minte. Să desenezi te ajută să te linişteşti.

Florin a publicat aceste sfaturi și pe blogul lui personal: http://teodorflorinstoica.blogspot.ro/2013/07/treapta-matematicii-cum-poti-depasi.html

Proiectul ZBURD – Educație prin coaching, bazat pe voluntariat, urmărește îmbunătățirea rezultatelor în cinci licee tehnologice cu rezultate slabe la examenul de Bacalaureat din București, Câmpulung Muscel, Brașov, Sibiu și Iași. În aceste licee, profesorii, elevii și părinții învață să lucreze împreună, în echipă, și să-și ia soarta în propriile mâini. Cu sprijinul unor coachi/antrenori voluntari care facilitează procesul, o echipă de profesori, elevi și părinți își asumă responsabilitatea pentru îmbunătățirea situației în fiecare liceu, conștientizează problemele, identifică nevoile, găsesc soluții și acționează. Proiectul Zburd-Educație prin coaching este derulat de către Asociația ROI (www.aroi.ro), împreună cu Leadership in International Management, cu sprijinul Ministerului Educaţiei.

Anuntul de pregatire la mate - Liceul Tehnologic Mecanica Fina Bucuresti

Anuntul pentru pregătire suplimentară la mate – Liceul Tehnologic “Mecanică Fină” București

Matematica poate fi "cool" - Liceul Tehnologic "Mecanica Fină" Bucuresti

Matematica poate fi “cool” – la Liceul Tehnologic “Mecanica Fină” București

 

Contact:

Teodor Florin Stoica (0758 672 916, teodor.florin.stoica@gmail.com )

Simona David-Crisbășanu, coordonator al proiectului Zburd-Educație prin coaching (0754 222 007, simona@aroi.ro )