Entuziasm și planuri de acțiune la Zburd

Pe 19 septembrie, la stupul Asociației ROI, am avut o întâlnire de conectare și planificare a acțiunilor din proiectul Zburd-Educație prin coaching pentru noul an școlar 2015-2016. De la întâlnirea din iulie, alți câțiva noi voluntari s-au alăturat echipei noastre. Claudia Wotsch, una dintre noile noastre voluntare, pasionată de coaching și dezvoltare personală, a scris despre ce anume îi aduce pe oameni către Zburd:

Am aflat despre Asociația ROI în urmă cu vreo 2 ani și jumătate. Am primit atunci din partea unuia dintre mentorii mei, Grațian Sonu, susținător al proiectului, invitatia de a vota proiectul Zburd – Educatie prin coaching în cadrul concursului de proiecte organizat de Raiffeisen Comunități.

Pe-atunci nu eram coach, ci doar visam sa devin (cat mai repede!) si, desi nu stiam mare lucru despre proiect, ideea de a schimba ceva in sistemul de învățământ, prin coaching, mi s-a parut extraordinara. Asa ca, l-am votat fara sa stau pe ganduri!  Ca urmare a susținerii de care s-a bucurat din partea a mii de oameni, a fost posibilă realizarea filmului documentar Ba se poate! despre cele 5 licee unde a fost implementat Zburd în faza pilot, ceea ce a dus la răspândirea veștilor despre proiect:

A trecut timpul, eu am facut formarea in coaching si, din cand in cand, imi mai ajungeau pe la urechi informatii despre Zburd. Dar, in mintea mea, înca limitata de convingerea ca nu sunt suficient de buna, credeam că nu aveam cum sa intalnesc (prea curand) cu un proiect atat de mare, in care erau angrenati ca voluntari oameni cu experiență. Din fericire, traim intr-o perioada in care evoluăm foarte rapid si am avut sansa sa intalnesc oameni extraordinari care mi-au devenit modele in viata. Astfel, multe convingeri vechi care ma limitau cu cativa ani in urma, au dispărut.

Dar poate n-as fi remarcat schimbarea ce s-a produs in mine, daca nu-mi aparea din nou in cale proiectul Zburd, de data asta, promovat pe Facebook de una dintre prietenele mele. De data asta mi-am spus: ”La urma urmei, de ce nu? N-am nimic de pierdut!” . Si i-am scris degrabă Simonei David Crisbășanu, inițiatoarea proiectului, care mi-a trimis tot ce aveam nevoie sa stiu pentru o prima intalnire si mi-a zis ca sunt binevenită în echipa de voluntari.

Asa ca, iata-mă sambata dimineată, pe 19 septembrie, pornind spre ”stup” impreuna cu o alta voluntara entuziasta, prietena mea Mirela Hagea, venita tocmai de la Deva. Ajunse ”in stup”, le-am cunoscut pe celelate ”albinute” voluntare: Mara Blaj, Catalina Molnar, Aurel Buculei, Tamara Ulmean, Veronica Radu, Alina Petri, Elena Hurtup, Laura Barbu, Mirela Hagea. Echipa este coordonată de către Irina Savu (facilitator, coach și trainer acreditat, membru al echipei ROI din 2012), alături de Simona David Crisbășanu – coordonatoarea proiectului.

Intalnirea a fost dedicata reconectarii, updatarii, revizuirii planurilor facute la intalnirea din iulie si planficarii actiunilor concrete pentru proiectele in derulare. Pentru (re)conectare si update, Irina ne-a propus sa ne prezentam si sa povestim o intamplare personala care ne-a marcat de curand sau de la ultima intalnire, in “Cercul Infinitului”. Impreuna, am creat un spatiu sigur în care, povestind, ne-am lasat sufletele ”la vedere” si am dat timp si intelegere pentru emotiile care ne-au adus zambete pe chip sau lacrimi in ochi. Ne-am conectat suflet la suflet, de parca ne stiam de-o viata.

irina

Inevitabil, discutiile au ”curs” catre educatie, asa ca, pentru a intregi beneficiile conectarii, Irina ne-a sugerat sa folosim instrumentul S.R.S.R. (Stop, Reflectează, Scrie, Relatează), care permite valorificarea contribuțiilor tuturor celor implicați în procesul de împărtășire a opiniilor/ideilor.

Pe parcursul intalnirii am mai (re)descoperit, mai întâi experiențial si apoi conceptual, alte metode de învățare non-formală și exerciții interactive de cunoaștere, conectare și team building (4MAT, FishBowl, Vision Cars, celebrare și puterea poveștilor personale).

Învățarea a continuat și atunci când am povestit la o cafea, în pauze, când am luat prânzul împreuna si am lucrat in echipe, pe proiecte.

Pentru noi, cele trei albinute nou venite in ROI – eu, Laura si Mirela – provocarea a fost sa dezvaluim ce anume ne-a inspirat sa ne alaturam proiectului Zburd, cu ce anume a rezonat sufletul nostru. Concret, intrebarea era: ”De ce m-a adus Sufletul meu aici?” Asa ca, ”înarmate” cu o coala de flipchart, imagini sugestive, carioci si creioane colorate, am iesit la soare si am privit adanc in suflet … apoi am asternut pe hartie.

zburd19 sept1

Laura si-a desenat inima centrata la Sinele sau, plina de Încredere, Magie, Sens si Visuri implinite. Sufletul ei se joaca si se conecteaza cu ceilalti si ea crede ca “DA! Se poate!” schimba in bine educatia, prin coaching. Mirela a aflat ca sufletul sau vrea Joc, Bucurie, Inspiratie, Incredere, Conexiune, Comunicare, Regasirea puterii interioare si Visuri implinite. Iar eu mi-am dat seama ca iubesc Coachingul si sufletul meu cauta Conectare si Regasire de Sine prin ceilalti si Insotire. Si am constientizat inca o data ca ”Daruind vei dobândi … Iubire”

Mai apoi, dupa ce cu emotie ne-am prezentat ideile, ni s-a alăturat intreaga echipa si, rand pe rand, fiecare a menționat ce anume găsesc și le dă putere la Zburd:

  • Cunoastere de sine, regasire, legea atractiei, echipa
  • Conexiune cu sine si cu ceilalti
  • Iubire, recunostinta, descoperire, credinta, unitate
  • Conexiune, deschidere, acceptare si recunoastere intr-un grup
  • Bucurie, libertate, generozitate, comunitate, oameni care impartasesc aceleasi visuri si aceleasi valori
  • Orice vine din suflet devine Magie
  • Impreuna putem face o schimbare, singuri doar ne-o dorim
  • Magie; primesc putere si dau mai departe
  • Sufletul meu isi regaseste aici copilaria zburdalnica

Am aflat astfel ce anume ne unește: iubirea, încrederea, bucuria de a dărui, comunitatea.

Apo, în sesiunea de coaching de care a avut parte, Laura a descoperit ce anume poate face mai bine în scolile la care predă din Slatina, ca profesor dăruit ce face parte din Teach for Romania. Și-a propus să găsească și alți profesori implicați și, cu ajutorul acestora și al copiilor, să vadă cum poate contribui la îmbunătățirea procesului educațional.

Si pentru ca o asemenea ”descoperire” merita sa fie sarbatorita, am celebrat cu totii faptul ca am invatat lucruri noi si am petrecut acea minunata zi impreuna.

La final, Simona ne-a incurajat sa visam pentru a ”vedea” de ce suntem in stare, cu o tehnica NLP (NeuroLingvistic Programming). Liderul din ea ne-a condus catre momentul din viitor in care visurile noastre devin realitate si nici ca se putea sa avem un final de zi mai potrivit …

Am plecat spre casa, cu Mirela. Desi ne trezisem foarte devreme, dupa aproape 10 ore de ”zbur(d)at” nu simteam nici urma de oboseala ci dimpotriva: entuziasm, bucurie, recunostinta si dorinta de a incepe sa lucram.

Si pentru ca Mirela urma sa plece abia spre miezul noptii, iar eu ma oferisem sa scriu ”rezumatul zilei” am petrecut seara povestind … despre ce altceva decat despre proiectul Zburd, despre invatare, despre conexiune, cu generozitate si cu iubire.

Marturia Mirelei Hagea: “Am auzit de proiect pe internet. Am urmarit filmul “Ba se poate!” cu emoția crescand si i-am admirat pe toti cei care au facut posibil asta oferind timpul lor si punand suflet pentru ca acei copii sa aiba parte de ceea ce si eu mi-am dorit cand am fost eleva si acum o doresc pentru copiii nostri: un mediu in care sa se deschida, sa creasca si sa aiba incredere in ei. Mi-am dorit sa fac parte din echipa asta. Si iata ca mi-am dorit suficient de mult cât să fiu invitata la intalnirea voluntarilor si sa fiu primita in echipa. N-am avut parte de teorii. Am vazut cat de eficiente sunt metodele folosite in timp ce erau aplicate chiar in timpul intalnirii pentru a genera idei, solutii si noi perspective. M-am conectat cu ceilalti care m-au primit simplu si deschis. Am invatat din nou sa am rabdare, sa apreciez pauzele si insight-urile din pauze, sa celebrez si sa ma apreciez dupa ce am realizat ceva. Am simtit ca am primit putere si energie pentru a aduce si in Deva acest proiect. Stiu ca sunt la locul potrivit. Sunt recunoscatoare intregii echipe, iar Simonei ii multumesc in special pentru timpul extra dedicat sufletului.”

Cat despre mine, așa cum am promis, am initiat prima discuție cu o profesoara ”altfel” din Nehoiu (Buzău), pentru extinderea retelei Zburd intr-o școala (sau poate chiar mai multe).

Autor: Claudia Wotsch