O poveste pentru profesori

 

mihai bundaMihai Bunda este coach și trainer în Cluj-Napoca, cu o experiență de peste 10 ani în mediul bancar. Fiind pasionat educație, Mihai s-a alăturat din 2013 inimoșilor din echipa Zburd-Educație prin coaching. Noi, la Zburd, chiar credem că este posibilă transformarea educației, în ciuda actualelor condiții, așa cum arată și filmul nostru documentar Ba se poate! despre rezultatele obținute de cele 5 licee cu care am lucrat în perioada 2012-2013.

Din acest an, Mihai a început să lucreze cu 2 licee din Cluj-Napoca. În plus, primește invitații pentru a prezenta rezultatele proiectului Zburd-Educație prin coaching, precum și despre următoarea etapă, pe care o dezvoltăm împreună cu Școala de Valori și alți parteneri – Adoptă un liceu. Iată ce ne-a povestit Mihai despre una dintre aceste întâlniri:

<<La jumătatea lunii februarie, am fost solicitat sa vorbesc in cadrul Consiliului Profesoral la unul dintre liceele din Cluj, pentru a atrage mai multi profesori in proiect. Proiectul fusese prezentat intr-o sedinta anterioara ca “un proiect foarte frumos, dar unde va trebui sa lucrati dupa ore gratuit!”. Se pare ca nu s-a oferit nimeni. 🙂

Si atunci le-am spus povestea mea, care stiu ca este si povestea altor membri ai echipei Zburd, care au profesori dedicați în familie:

“De cativa ani imi doresc sa ii aduc pe parintii mei, care locuiesc in Targu Mures, in Cluj-Napoca. Insa mama mea este profesoara. De fiecare cand merge pana la magazinul din colt lipseste o ora jumatate, desi este un drum de 5 minute, ceea ce il ingrijoreaza adesea pe tatal meu. Evident, s-a intalnit cu un alt fost elev, pe care nu l-a vazut de 10, 20 sau uneori chiar 40 de ani, si acesta i-a povestit ce a mai facut in viata. La orice plimbare pe strada, nu putem merge intr-un ritm normal pentru ca din 10 in 10 minute se intalneste cu cineva de la o fosta scoala. Daca eu am 200 de prieteni pe facebook, ea are de 3 ori cat mine si fosti elevi ii scriu din toate colturile lumii. In fiecare an de Craciun, trebuie sa merg dupa ei in Targu Mures doar pe data de 24, pentru ca pana atunci vin colindatori ce tin neaparat sa-i cante la chitara in fiecare an. Se intalneste frecvent la restaurant cu generatii diferite de elevi si apoi tine sa-mi arate fotografii cu fiecare si uneori filmari.

Este viata ei si din acest motiv nu va pleca niciodata din Targu Mures.

Daca acum nu aveti o astfel de relatie cu fostii elevi, insa va doriti din tot sufletul acest lucru, veniti langa noi la Zburd! Vă mulțumesc.”

Și, fără să mai adaug nimic, am plecat din sală. Rezultatul: de ieri avem mai multi profesori in echipa proiectului! 🙂 >>

Despre cum s-a schimbat relația profesori-elevi în cadrul Zburd-Educație prin coaching, puteți afla din filmul documentar “Ba se poate!”, regizat de Tedy Necula și produs de Asociația ROI, organizația neguvernamentală care a implementat Zburd.  La cerere, putem organiza vizionări în școlile interesate. Ne puteți contacta la stup@aroi.ro .Un trailer poate fi urmărit aici: