Și jurnaliștii sunt oameni (buni)

În general, am observat că oamenii au o reținere atunci când sunt puși în situația de a vorbi cu presa, mai ales dacă mai apare și vreo cameră de luat vederi. Jurnaliștii sunt percepuți ca fiind, în general, agresivi. Uneori, pe drept cuvânt, având în vedere orientarea mass-media cu precădere către știrile negative sau către senzațional.

Ei bine, pentru noi, cei implicați în proiectul Zburd este un obstacol faptul că ceea ce facem este o știre bună, care merită să fie preluată, dar nu este din categoria senzaționalului/faptului divers. Proiectul nostru necesită răbdare din partea jurnaliștilor pentru a înțelege întâi ce facem și de ce.  Apoi, au de explicat pentru cititori/spectatori întregul proces de coaching de echipă și formare a echipelor din licee, în care sunt implicați profesori, părinți și elevi. Vi se pare simplu?

Ei bine, am avut surpriza plăcută de a fi vizitați la Liceul de Mecanică Fină din București de Andreea Ciulac, jurnalist, și Codrin Prisecaru, fotoreporter la Evenimentul Zilei.

Jurnaliștii la liceu

Jurnaliștii la liceu

Nu numai că articolul publicat a fost foarte nimerit, dar atât Andreea, cât și Codrin Prisecaru au intrat în joc și au acceptat să discute timp de aproape o oră cu elevii din clasa a XII-a care se pregăteau pentru BAC.  Le-au împărtășit adolescenților, din propria experiență, de ce consideră ei că este util să-ți iei diploma de BAC și apoi să-ți continui studiile și să-ți urmărești visul de a deveni, spre exemplu, ziarist. Sau să faci din pasiunea pentru fotografie o carieră. Au răspuns și întrebărilor mai incomode venite din partea adolescenților referitoare, spre exemplu, la cât câștigă un jurnalist (nu vă ascundem că reacția unora dintre elevi a fost că, în astfel de condiții, nu merită să devii ziarist). Așadar, le mulțumim și sperăm să avem cât mai mulți jurnaliști alături de noi!

Antrenați să reușească, EVZ, 4 iunie 2012

Articolul publicat de Evenimentul Zilei, 4 iunie 2012