“Avem nevoie de tineri care vor să facă schimbări în educație”

Pasionații de psihologie și educație se mai pot înscrie la facultate până sâmbătă, 20 iulie (inclusiv)

Ce se află în spatele rezultatelor rezultatelor spectaculoase obținute de liceele incluse în proiectul nostru Zburd-Educație prin coaching? După cum am anunțat, unele dintre licee au înregistrat creșteri ale ratei promovabilității de 2-3 ori, față de o creștere de 22% la nivel național.

Rezultatele obținute sunt ale liceelor! Au ajuns aici prin deschiderea, încrederea și acțiunile luate de profesorii, elevii și părinții din aceste licee.  Noi, antrenorii, am creat contextul pentru ca ei – directori, profesori, elevi, părinți – să aibă încredere și să pună în aplicare soluțiile pe care ei le-au găsit.

Contribuția noastră este la fel de importantă. Antrenorii voluntari au venit cu profesionalism, entuziasmul, pasiune și încredere. Ei au fost pregătiți timp de un an și jumătate în metodologia Action Reflection Learning, adusă de Leardership in International Management! Nu în ultimul rând, am pus accentul pe impact, de aceea am evaluat permanent progresele și am făcut ajustările necesare.

Lucian Ciolan, decan, și Cătălina Ulrich, conf. univ. dr., Director al Departamentului Știintele Educației, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, au fost alături de noi încă de la început, facultatea pe care o reprezintă fiind unul dintre parteneri în acest proiect. Astfel, am reușit să creăm un sistem de evaluare care să pună în valoare progresele realizate și să se integreze în procesul de coaching de echipă.

Cătălina Ulrich, FPSE, alături de antrenorii Zburd

Cătălina Ulrich, FPSE, alături de antrenorii Zburd

Cătălina Ulrich a fost alături de noi, la Asociația ROI, pe 15 iulie cu ocazia anunțării rezultatelor și a remarcat că “datele cantitative și de tip calitativ folosite în proiect arată ca monitorizarea și evaluarea chiar pot folosi. Arată progresul înregistrat de fiecare școală (valoarea adăugată), reflectă nu doar cifre, ci și impactul palpabil asupra vieții oamenilor. Un exemplu sunt comentariile și mărturiile din filmul documentar.”

Proiectul Zburd-Educație prin coaching aduce în discuție și egalitatea de sanse în educație, având în vedere faptul că mare parte din elevii liceelor incluse în proiect provin dintr-un mediu defavorizat. În acest context, Cătălina a remarcat că profesorul Torsten Husen spunea că “cei avantajați sunt copiii care și-au ales bine părinții” și a adăugat că “școlile din societăți juste acordă sprijin suplimentar elevilor care se confruntă cu probleme sociale, economice, cult, emoționale”.

În opinia sa, “energia pentru schimbare se hrănește din încredere, entuziasm generat de experiența succesului, recunoașterea și valorificarea trăirilor emoționale, asociate cu învățarea si lucrul in echipe” – elemente care se regăsesc în proiectul Zburd-Educație prin coaching.

Din păcate, în ceea ce privește asumarea responsabilității pt schimbare, “alege educatia! pare sa NU fie o traiectorie profesionala atragatoare pt tineri”, crede Cătălina Ulrich. “Avem nevoie de tineri care vor să facă schimbări în educatie (în general) și în sistemul de învățământ, în particular. Toată lumea critică sistemul, dar puțini se implică efectiv. Ma refer la tineri care să lucreze din interiorul sistemului, pt a-l schimba. Invitația rămâne deschisă: programele de licență și master în Stiintele Educației la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București”, a concluzionat Cătălina Ulrich.

Vă puteți înscrie la admitere pentru a studia în domeniul Științelor Educației până sâmbătă, 20 iulie, la orele 12:00. Despre programele Facultății aici, iar detalii despre admitere aici.

Proiectul Zburd-Educație prin coaching (www.zburd.ro ) este derulat de către Asociația ROI, în parteneriat cu Leadership in International Management, Asociația Română pentru Coaching, Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea București și cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naționale. Proiectul este susținut de Raiffeisen Comunități și Programul european Tineret în Acțiune. Ibis Hotels sprijină, de asemenea, proiectul.

Teaser al filmului documentar despre Zburd, la care lucrează tânărul regizor Tedy Necula pentru Asociația ROI.: