Bacul – un fel de bau-bau

Cum se văd lucrurile, pe teren, în proiectul Zburd? Simona David-Crisbășanu, cea care și-a asumat coordonarea Zburd, lucrează și în calitate de coach cu Colegiul Tehnic Mecanică Fină din București. Acest liceu are o echipă ambițioasă, care și-a propus să aibă o promovabilitate mai bună în acest an. Echipa de coachi a reușit să trezească 15-20 de elevi din clasa a XII-a care au ieșit din starea de descurajare și s-au mobilizat. S-au organizat și s-au pregătit suplimentar, numai că au început să se pregătească în aprilie, după ce timp de 12 ani nu au acordat atenție școlii. Handicapul este mare, iar disciplina și obișnuița de a lucra sunt aproape inexistente. Astfel, niciun elev din promoția din acest an nu a luat Bacul la sesiunea din vară, au picat cu toții la mate! Au luat Bacul doar 7 elevi din promoția de anul trecut. La sfârșitul lunii august, urmează probele scrise din sesiunea de toamnă – unii vor da doar la mate, alții la toate materiile (română, mate, biologie).

Ce spune Simona: “Le-am oferit posibilitatea să vină la noi, la Asociația ROI, să se pregătească suplimentar la mate cu un profesor excepțional și cool, Teodor-Florin Stoica. Am făcut și sesiuni de coaching, la care au apărut 3 – 4 elevi. După câte știu, sunt și unii copii care își permit să facă  meditații. Le ținem pumnii și sperăm că vor avea și rezultate.”

Pregătire la mate pentru Bac

Pregătire la mate pentru Bac

Chiar merită?

“Câteodată, descurajarea care a cotropit sistemul ajunge și la mine și mă întreb dacă merită efortul. Probabil și profesorii lor – cei 4-5 foarte inimoși și cărora le pasă într-adevăr de copii – sunt uneori dezamăgiți / dezarmați. Îmi aduc aminte însă de sentimentul pe care l-am avut citind câte o carte care m-a marcat – i-am mulțumit în gând autorului și mi-a trecut prin cap că merită să scrii o carte (mai nou, un post pe blog sau cine știe unde) numai pentru că atinge viața unei singure persoane. Așadar, rămân credincioasă acestei idei (sau poate sunt doar încăpățânată, cine știe) – deși mi-e clar că mulți elevi și profesori din liceele unde suntem prezenți și-au schimbat modul cum văd lucrurile. În plus, mă impresionează de fiecare dată când primesc mesaje de la profesori din alte orașe care deja fac lucrurile altfel cu copiii și sunt entuziasmați de acest proiect. Ceea ce facem noi le arată că nu sunt singuri! Mai mult, ei se simt deja parte din proiectul Zburd și din stupul Asociației ROI. Pentru ei, ar fi bine să să creăm o structură de sprijin – pentru a-și împărtăși experiențele și a se susține unii pe alții.” Mai multe puteți citi pe blogul Simonei.