Despre intenția de a fi voluntar în proiectul Zburd

Zburd m-a cucerit!

Am văzut filmul de prezentare “Ba se poate!” și mi-am zis “Asta e! Am gasit! …sau M-a găsit! Am ocazia să contribui în societate, am ocazia să aduc și eu firimitura mea, acolo unde este nevoie de ea!” M-am înscris la Asociația ROI ca voluntar și am participat la workshop-urile de weekend, prin care voi ajunge să am certificarea internă în metodologia de coaching de echipă Action Reflection Learning, cu ajutorul căreia sprijinim elevii din licee să se dezvolte.

Ce se întâmplă, de fapt, acolo? Niște oameni minunați, cu o dorință comună de a aduce fiecare frimitura lui, se întâlnesc, învață, practică metodologia ARL pentru ca mai apoi să sprijine pe acei oameni din sistemul educațional care doresc să aibă rezultate mai bune. Nu contează că este doar o picatură în ocean… nu contează piedicile din sistem… Ei știu! Știu că există mulți profesori cărora într-adevar le pasă, care dau tot ce este mai bun pentru elevi.

Ca voluntar în Asociția ROI, interesul meu este proiectul Zburd – Educație prin Coaching. Intenționez să acumulez cât mai multe cunoștințe teoretice și practice în metodologia ARL pe care să le aplic apoi, pe teren în intervențiile din licee. Rolul pe care doresc să îl am în cadrul asociației este acela de facilitator care lucrează în licee.

evolutionSunt o persoană care în societate am trecut prin toate fazele normale ale vieții; de asemenea, curios și gânditor din fire, foarte mulți ani am clasificat experiențe și contexte astfel încât înțelegerea și percepția mea asupra vieții și mediului în care trăim a crescut permanent. Pe parcursul vieții m-a însoțit permanent o înclinație nativă, aș spune, de a transmite celorlalți descoperirile mele, care eram sigur că sunt bune. Descoperirile pe care doream să le transmit sunt mai degrabă strategii de abordare a vieții și obstacolelor pe care oamenii le întâlnesc în viața lor personală și profesională. Cu timpul, am înțeles că nu am cum să fac asta, învățămintele mele căzând în categoria sfaturi. Asta nu m-a oprit, totuși, să încerc în multe rânduri și în special acolo unde credeam că este nevoia cea mai mare. Din păcate nici acolo nu a funcționat.

Nici nu mai știu de unde am auzit de coaching, dar am auzit! Nu am acordat importanță imediat, însă, după o vreme am început să studiez ce este. Cu cât studiam mai mult, cu atât realizam că este cheia care îmi va permite nu să dau sfaturi, ci să susțin efectiv dezvoltarea personală a celor pe care îi întâlnesc. Ce am descoperit în căutarile mele, combinat cu o metodologie matura va face din mine un facilitator bun. În înțelegerea mea, valoarea cea mai mare pe care o putem aduce este pentru cei tineri, cei care sunt în formare, cei care nu și-au construit încă sistemul de valori pe deplin și încă sunt flexibili în a accepta lucruri noi. La o persoana matură, cu un sistem și o imagine proprii bine definite este dificil de lucrat, pentru că nu mai există acea flexibilitate și dorința de a învăța. Astă este motivul pentru care consider că educația este cheia societății de a evolua dincolo de consum și ego, către adevar, natură.

Intuiția îmi spune că dobândind cunostințe și abilități noi în coaching voi reuși să aduc mai multa valoare în societate și oamenilor în general.

Pentru un “corporatist” a fi voluntar în asociația ROI este experiență neobișnuită la început. Toți sunt implicați în egală măsură. Toți ascultă în egală măsură. Toți contribuie în egală măsură. Toți sunt deschiși, și toți păstrează o atitudine constructivă. Am văzut cum în câteva ore, de la ceața și confuzia în fața unei provocări noi, se nasc soluții concrete, cu pasi coerenți, care sunt mai apoi adoptați si aplicați.

Pentru mine, Zburd- educație prin coaching înseamnă echipă, energie, entuziasm;

Zburd înseamnă rezultate.

Laurentiu Sogor

 

Voluntar al Asociației ROI, coach în proces de acreditare, lucrează cu elevii din Liceul Dumitru Moțoc, București